Abaújvár Jövjéért Egyesület honlapja

Községünk története


 
1%

Tisztelt adózó!

Kérjük támogassa az Abaújvár Jövőjéért Egyesületet adója 1%-ával!

Adószámunk: 

18449936-1-05 

Köszönjük!

 
Honlap ajánló

 

 

 
Naptár
2021. December
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
10. VI. Katasztrófahelyzet!

Súlyos katasztrófa fenyegeti Abaújvárt

----------------
KEDD
----------------

 

A heves esőzések számos gondot okoztak a településnek. Az árvíz után földcsuszamlás rendezte át a Abaújvár látképét. Azóta folyamatosan jelentkeznek az egyre súlyosabb problémák. A falu több pontján  tovább csúszik a föld, mely házak szerkezetét rogyasztja meg, pincéket omlaszt be, kerteket dúl fel, utakat tesz járhatatlanná.

A szombaton készült fényképekért kattintson ide!

A keddi nap (2010. június 15.) folyamán a falu számos pontján fedeztek fel szakadásokat. Házak tövében frissen beomlott méteres földdarabok, kertek végében gyorsan mozgó repedések és omlások jelentkeztek.


 

Eddig tizenhárom olyan portáról tudni, ahol biztosan megindult a föld. Ezek nem a település egyik részen, hanem egymástól távoleső falurészeken találhatóak. Egy házat a hétfői statikus felmérők súlyosan balesetveszélyesnek ítéltek és elrendelték az elbontását.

Hétfő estére egy csűr sülyedt el a falu felső részén. Napról-napra összébbcsúsznak az árkok és nőnek a kertekben megjelent repedések.


Molnár István portáján a kedden felfedezett  repedések néhány óra alatt sokszorosodtak meg és mélyültek el. Számos olyan többtíz méteres szakadás található  kertjében, melyeknek a délelőtti órákban még nyoma sem volt.

 Veszélyben forog a település hídja is. Előbb az ár mosta ki, majd a föld tolta meg a szerkezetét, melyen hatalmas repedések tátonganak.

A korábban bomlásnak indult kertek napról-napra rosszabb állapotba kerülnek. A Kemencés Vendégház udvarának nagyrésze folyamatosan szakad befelé. A patakmeder irányába minden nap több köbméter föld távozik erről az portáról.

Az Önkormányzat dolgozói reggeltől kezdvepróbáltak segítséget kérni, ám délután háromig senki nem jött ki  a helyszínre. A Katasztrófavédelemhez eljuttatott jelentésük alapján, az illetékesek holnapra ígéték kiszállásukat. Délután öt órára az Ökonomikus Segélyszervezet képviselője érkezett a faluba, hogy felmérje a probléma súlyosságát.

A lakosok kétségbe vannak esve. Az utcákon szembejövők mind a repedésekről beszélnek, újabb és újabb felfedezett omlásokról és szakadékokról számolnak be.

------------------------------------------------

Az Önkormányzati Sajtószolgálatra a következő felhívás került ki:

Súlyos katasztrófahelyzet alakult ki a BAZ Megyei Abaújváron annak következtében, hogy az elmúlt hetek nagy esőzésében a talaj megázott, és több helyen, több 10 méter hosszúságú, 6-8 méternyi magas földcsuszamlások keletkeztek a községben. A csuszamlások lakóépületeket (emberéleteket), a község múzeumát, az iskola épületét, és a 14. századi gótikus műemlék templomot is veszélyeztetik.
 A község segítséget kér és vár, főleg szakemberi segítséget!!!!!


Köszönettel:
Csuha Pál polgármester, tel: 30/510-87-13
Tóth István református lelkipásztor, tel: 30/265-48-95    30/265-48-95     

------------------------------------------------

Ma délután Csuha Pál polgármester a helyszíneken mondta el érdeklődésünkre, hogy felvették a kapcsolatot, a katasztrófavédelemmel, a B.-A.-Z. Megyei Védelmi Bizottsággal. -számolt be a Kulcs magazin- Az ANTSZ folyamatosan vizsgálja az ivóvízbázis vizét, az önkormányzat a szükségnek megfelelően szállítja a palackos folyadékot a településre. – Kaotikus állapotok uralkodnak, néhány házat védenünk kellett az árvíztől, most nyakunkon a csuszamlás. Olyan, mintha egy szappanos-agyagos földrétegen állnánk, ami sikamlóssá vált az árvizeket előidéző esőzések miatt. A tegnapi csapadék „rásegített” erre a különös helyzetre. Szabóné Fehér Mária jegyző asszonnyal, a képviselő-testület és az Abaújvár Jövőjéért Egyesület tagjaival állandóan figyeljük a földmozgást. Van olyan hely, ahol a repedés útjába akadt egy élő fa, azt egyszerűen tőben repesztette ketté – sorolja a polgármester.

   

A kedden készült fényképekért kattintson ide!


A Kulcs magazin beszámolója itt olvasható.

 

----------------
SZERDA
----------------

Szerda reggelre (2010. június 16.) az összes eddigi repedés tovább szakadt. Lassabb ütemben ugyan, mint a keddi nap folyamán, de ez valószínűleg az esőzés elmaradása miatt volt. Sajnos reggel tíz órától ismét esik az eső. 

A kertek tovább szakadnak. Mestellér Endrené portáján a szakadást már alig egy fél méter választja el a ház falától. Belül egyre több repedés indul meg a falakon. A Kemencés Vendégház kerjéből folymatosan hatalmas földtömegek távoznak el. Molnár Istvánnál a földcsuszamlás egy útjába kerülő fát egyszerűen kettészakított. A talaj olyan laza, hogy minden lépsnél félő, hogy besüpped az ember. Reggelre a Kultúrház fala kívül-belül több helyen is végigrepedt, az Új Vár Klub és a konyha falai is töredezik.

A tegnapi híradás hatására szerencsére a falu vezetőit folyamatosan keresik fel különböző hírportálok, rádióállomások és televíziócsatornák. Remélhetőleg a média segítségével sikerül találnunk egy szakembert, egy geológust aki minél hamarabb kiszáll a helyszínre és szakmai segítséget tud nyúltani a kilátástalan helyzet orvoslásával.

A Magyar Nemzet Online írása itt olvasható.


A polgármester MTI-nek adott nyilatkozata: Csuha Pál (független) közölte: "eléggé kaotikus a helyzet"; a 10 méter hosszúságú, 6-8 méternyi magas földcsuszamlások lakóépületeket veszélyeztetnek, de veszélybe kerülhet az iskola épülete, a község múzeuma és a XIV. századi gótikus műemlék templom is.

Hozzátette, hogy a település segítséget kér és vár, főleg szakemberek véleményére, tanácsára számítanak. Mint kifejtette, a falu dombon helyezkedik el, a Fő utca és a felső út között alakultak ki a süllyedések, kettéválások, csuszamlások. Ez a község felét érinti. Egyelőre nem tudják, hogyan lehetne megfékezni, megállítani a folyamatot vagy valamilyen megoldást találni a problémára.

A polgármester közlése szerint két ház közvetlen veszélyben van, statikusok már megvizsgálták az épületeket, amelyek közül az egyiket biztosan le kell bontani. Kitért arra, hogy az ivóvízellátás is veszélyben van, a vizet fogyasztani jelenleg is már csak forralás után lehet.

------------------------------------------------

Szerdán délutánra az MTI tudósítását a legtöbb vezető internetes hírportál átvette. Az M1 és a TV2 stábja forgatott a településen. A TV2 híradójában szerda délután fél héttől, a Magyar Egyeses csütörtök délelőtt fél nyolctól kerül majd adásba az abaújvári riport. 

------------------------------------------------

Szerdán délután sikerült felvenni a kapcsolatot a Magyar Állami Földtani Intézettel, megígérték, hogy három geológusuk csütörtök délelőtt kiszáll a helyszínre.

Köszönet mindenkinek, aki valamilyen formában segítette a szakemberek felkutatását!

Honlapunk továbbra is beszámol a fejleményekről. 

------------------------------------------------

 


Nem hivatalos felmérés a törésvonalak és földmozgások szerdai állapotáról:

 

A cikk folyamatosan frissül!

Hírlap számára nagy felbontású képet a mesteller.janos@gmail.com e-mail címen lehet kérni.

Mestellér János
06 30 953 55 74

 

 

Pontos idő Abaújváron
 
Közösség


 
Csevegő
Mi jár a fejében?
 
;)

A nap vicce
 
Látogatottság:
Indulás: 2007-09-15
 
Látogatók világszerte

free counters
Számláló indult: 2011. IX.

 

Abaújvár Jövőjéért Egyesület
Abaújvár honlapja - alapítva: 2007. IX. 15


ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!