Abaújvár Jövjéért Egyesület honlapja

Községünk története


 
1%

Tisztelt adózó!

Kérjük támogassa az Abaújvár Jövőjéért Egyesületet adója 1%-ával!

Adószámunk: 

18449936-1-05 

Köszönjük!

 
Honlap ajánló

 

 

 
Naptár
2020. Június
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
10. XII. Déli harangszó

Déli harangszó


A déli harang szavát hamarosan az egész Kárpát-medencében a mi templomunk tornyából fogják meghallani a magyarok.

Nemrégiben a Magyar Rádió munkatársai jártak Abaújváron, akik szalagra vették a református templomunk harangjának kongását. A pontban délben a Kossuth rádióban elhangzó harangzúgással bizonyára mindenki találkozott már. Aki eddig is hallgatta a legnépszerűbb közszolgálati rádió Déli Krónikájának adásait, az december 13-án (hétfőn) és 18-án (szombaton) jól figyeljen majd, mert ismerős kondulásokkal találkozhat. Ezeken a napokon ugyanannak a harangnak a szavát hallhatja majd a határainkon túl is számos helyen fogható Kossuth rádió hallgatósága, amelyikét mi is hallhatjuk minden vasárnap délelőtt.


De miért szól a harang?

 A közhiedelemben úgy él, hogy a harang délben értünk magyarokért szól. A nándorfehérvári diadal emlékére rendelte el a pápa, hogy a világ összes keresztény országában minden nap megszólaljanak a harangok, emlékezve ezzel Hunyadi János és a várvédők győzelmére, amely nem kis dolognak számított akkoriban. Ez igaz is, meg nem is.

III. Callixtus pápa volt akkoriban a katolikus egyház feje, aki látva a félelmetes török előretörést kampányolni kezdett a keresztény Európában az oszmán hadak megfékezése végett. Ez a vállalkozása nem volt túl sikeres, legalábbis abban a tekintetben nem, hogy nem gyűlt zászlaja alá az áhított hatalmas keresztes sereg, mellyel ki tudta volna űzni a törököt a kontinensről. Ám a pápa nem adta fel. 1456. június 29-én imabullájában elrendelte, hogy szerte a keresztény világban „egy vagy több zengő haranggal, hogy jól hallhatók legyenek, félórás időközönként háromszor harangozzanak minden egyes nap, s akkor ki-ki az Úr imádságát (…) háromszor mondja el”. A katolikus egyház feje így akarta felhívni a figyelmet a török veszélyre.

Itt törtek össze rabigát Hunyadnak karjai
 

Hunyadi János szobra a budai várban

Pár nappal ezen rendelete kiadását követően a roppant török fősereg megkezdte Nándorfehérvár ostromát. Azonban olyan történt, amelyre a világ nem számított. A szultán foga beletört Hunyadi páncéljába, és az oszmánok vert haddal kullogtak el Fehérvár alól. Ez hatalmas szenzáció volt akkoriban, és a győzelem híre hamarabb végigsöpört Európán, mint ahogy a jóval korábban kiadott pápai rendelet megérkezett a keresztény városokba. A győzelmeket egyébként is harangzúgással volt szokás jelezni akkoriban, így az emberek a nándorfehérvári diadallal azonosították a felkonduló harangokat. 

Mikor a pápa értesült a nagy győzelemről, elrendelte hogy az a nap a keresztények ünnepnapja legyen. 1500-ban a diadal 44. évfordulóján VI. Sándor pápa megújította elődje bulláját, és elrendelte a keresztény országokban a déli harangszót.

Hát ezért szól a harang.


 

 

3 hozzászólás
Idézet
2010.12.15. 09:50
MestiJani

A másik harang is megvan. 

Csak az újságíró elnézte a dolgot. Előfordul az ilyen.  

Idézet
2010.12.14. 17:15
Szabó József

Én ugy tudtam 2 harang lakott a templom toronyban Mi történt a másik haranggal?

Idézet
2010.12.14. 07:30
benedek peter

http://www.ketesaruk.hu/ketesaruk_videoteka/money-fix---megdobbento-film-a-penz-illuzio-rabsagarol-
http://www.viddler.com/explore/shigemori/videos/6/
http://www.kekfrank.hu/letoltes/varga_istvan_piacgazdasag_kapitalizmus_nelkul.html


http://www.eleg.hu/index_play.html

http://www.falura.hu/
Hívja fel ismerőse figyelmét
Ébesszük rá a világot magunk körül a problémák létezésének okaira és hogyan lehet valóban megoldani őket egyszer és mindenkorra.
Kérjük másoljátok, osszátok meg, népszerűsítsétek és támogassátok ezt a videót. Terjesszük és informáljuk a világot!

http://www.ketesaruk.hu/ketesaruk_videoteka/money-fix---megdobbento-film-a-penz-illuzio-rabsagarol-

Money Fix - Megdöbbentő film a "pénz illuzió" rabságáról
2010. november 23. - 4 hozzászólás
Keresőszavak: Életközösség egyensúlya, Globális válság, Globalizmus, Ökológia, Ökológiai Gazdálkodás

Csak Gondolkodni képes Nézőinknek ajánljuk - különös tekintettel eladósodott honfitársaink százezreire!

Egy megrendítő és leleplező élmény a mai modern "pénz" emberiséget elpusztító jövőjéről, és a megoldásról is!

Lehet e ma újból humán-ökológiailag önfenntartó szerepe a pénznek? És milyen pénz az? No, erről szól a film. Erről is.

 Van tehát megoldás! - És ha volt türelme Önnek is megnézni e megrázóan őszinte filmet, akkor már egy lépést meg is tett érte...

A megoldás pedig a pénz eredeti - még a természeti folyamatokkal összhangban lévő - szerepének visszaállítása. A pénz ma nem csereeszköz. A MAI Pénz összeomlana, ha mindenki vissza tudná fizetni az adósságát.

A pénz ma nem más, mint kamat-virtualizáció! Valaha a pénz a kölcsönös emberi tevékenység egyenlegét volt hívatott szolgálni.
http://www.ketesaruk.hu/ketesaruk_videoteka/money-fix---megdobbento-film-a-penz-illuzio-rabsagarol-
Videótalálatok a következőre: a pénz mint adósság
http://www.viddler.com/explore/shigemori/videos/6/

A magánbankrendszer által előállított pénzkínálat segítségével koncentrálódik a vagyon és a hatalmi befolyás. Eddig is háztartásonként évi 1MFt-nyi értéket adtunk át a bankrendszernek azért, hogy a pénzkínálatot (=jeleket) előállítsa. Ez nagyrészt a magasabb árakban és alacsonyabb bérekben bújt meg - a legtöbb ember számára nem érthető, de nagyon is érezhető módon - kisrészt pedig az adókban jelent meg. Most éppen súlyos gazdasági válságot okoz (aminek még éppen csak az elején vagyunk). A szükséges pénzkínálatot kb. 1/100 ennyiért létre tudjuk hozni. Ráadásul ez a válság egyetlen érdemi kezelése, ami a környezeti és társadalmi érdekeket figyelembe veszi. Az állami látszatkezelés (lásd "Válságkalauz") a figyelmet a probléma gyökeréről elterelni igyekszik, és "megoldása" (mely folytatja a kamattámogatásos baromságot) a további hatalom és vagyonkoncentrációt szolgálja - ami más szavakkal: a társadalom még súlyosabb kiszolgáltatottsága
A harmadik probléma a tömegmanipuláció. A média és az oktatás manipulációja tette lehetővé, hogy hibás magyarázatokkal elterelje a lényegről a figyelmet, és a pénzoligarchia hatalmának (= a társadalom kiszolgáltatottsága) növekedése felé vezető irányba állítsa a politikai / közösségi / viselkedési / tudományos folyamatokat

. Terjesszük és informáljuk a világot! . Terjesszük és informáljuk a világot! . Terjesszük és informáljuk a világot! . Terjesszük és informáljuk a világot! . Terjesszük és informáljuk a világot!
http://www.falura.hu/
http://www.zeitgeisthungary.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=7

Új mûfajjal jelentkezik Az EzVanKiadó. Ghislaine tanácsára elkészíttettük A Pénz Mint Adósság címû film magyar változatát. A kanadai festõmûvész és videografikus Paul Grignon alkotása a pénz keletkezésének eddig nagyon gondosan eltitkolt mechanizmusát mutatja be

 

Pontos idő Abaújváron
 
Közösség


 
Csevegő
Mi jár a fejében?
 
;)

A nap vicce
 
Látogatottság:
Indulás: 2007-09-15
 
Látogatók világszerte

free counters
Számláló indult: 2011. IX.

 

Abaújvár Jövőjéért Egyesület
Abaújvár honlapja - alapítva: 2007. IX. 15


Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!