Abaújvár Jövjéért Egyesület honlapja

Községünk története


 
1%

Tisztelt adózó!

Kérjük támogassa az Abaújvár Jövőjéért Egyesületet adója 1%-ával!

Adószámunk: 

18449936-1-05 

Köszönjük!

 
Honlap ajánló

 

 

 
Naptár
2021. December
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
11. I. Jógazda?

 

A szomszéd nyerhet a Jógazda bukásán


A Forró és Vidéke Takarékszövetkezet nyerhet a Jógazda bukásán


A Forró és Vidéke Takarékszövetkezet folyamatosan veszi át a felszámolás alatt álló Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár ügyfeleit – tájékoztatta a Világgazdaságot Szemán Jánosné, a takarékszövetkezet ügyvezetője. A takarékszövetkezeti integrációhoz tartozó Forró és Vidéke amellett, hogy már hat olyan önkormányzat, számos magánszemély és vállalkozás számláját vezeti, amely és aki a Jógazda ügyfele volt, arra is kész, hogy a felszámolás alatt álló takarékpénztár régióbeli fiókjait és alkalmazottainak egy részét is átvegye.

Szemán Jánosné lapunknak elmondta, hogy már a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének január 3-i, a Jógazda Takarékpénztár tevékenységének a felfüggesztéséről és felszámolásáról szóló határozatának napján eldöntötték, hogy számlavezetést kínálnak az érintett önkormányzatoknak, magánszemélyeknek és vállalkozásoknak.
A Jógazda Takarékpénztár az abaúji régióban hét település önkormányzatának a folyószámláját vezette. Közülük hat – Abaújvár, Garadna, Gönc, Pányok, Tornyosnémeti és Zsujta – már másnap elfogadta a szomszédos takarékszövetkezet számlavezetési ajánlatát. Hidasnémeti azonban a K&H Bankot választotta számlavezetőjének.

A Jógazda lakossági ügyfeleinek kedvezményes számlavezetési lehetőséget kínál a Forró és Vidéke Takarékszövetkezet. Az érintettek fél évig ingyenes számlát nyithatnak, és arra kérhetik az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítását, és azon betétekben leköthetik, arról akár több részletben is felvehetik vagy átutalhatják pénzüket. A kedvezményes számláról azonban csoportos átutalási megbízást kezdeményezhetnek. Szemán Jánosné szerint ezért akik rezsijüket továbbra is átutalással szeretnék rendezni, a kedvezményes számla helyett a takarékpénztár más lakossági számlái közül választottak.
A Forró és Vidéke Takarékszövetkezet a régión kívüli fiókokat viszont nem tervezi átvenni. Ha az ezzel kapcsolatos tárgyalások sikeresek lesznek, akkor a Forró és Vidéke Takarékszövetkezet tovább tudja bővíteni hálózatát és ügyfélkörét. A hitelintézet már korábban is negyven önkormányzat folyószámláját vezette.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete január 3-án vonta vissza a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár pénzügyi szolgáltatás és kiegészítő befektetési szolgáltatás végzésére jogosító engedélyeit, valamint egyidejűleg kezdeményezte az intézmény felszámolását és a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. felszámolóként történő kijelölését. A Jógazdának kilenc fiókja van, ebből hat Abaújban – Gönc, Telkibánya, Encs, Novajidrány, Hidasnémeti, Abaújvár –, egy-egy pedig Tiszaújvárosban, Kecskeméten és kettő Budapesten.

A szövetkezeti hitelintézetnél összesen 6500 ügyfél mintegy 9,8 milliárd forint értékű vagyona fagyott be. Az Országos Betétbiztosítási Alap már másnap megkezdte az ügyfelek kártalanítását, ezt húsz munkanapon belül, tehát legkésőbb január 31-ig be kell fejeznie. Ugyanakkor a takarékpénztárnál több önkormányzat pénze is befagyott, betéteik nem biztosítottak, akárcsak a pénzügyi intézményekéi és a szóban forgó hitelintézet vezető tisztviselőinek, 5 százalék feletti tulajdonosainak, valamint a velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozóknak a betétei sem.

A takarékpénztár magánszemély ügyfelei január 10-éig kérhették, hogy a kártalanításukat egy másik, Magyarországon működő hitelintézetnél vezetett bankszámlára utalják át. Ha ezt nem tették meg, akkor egymillió forintig az OBA postán utalja ki a kártalanítást, az e feletti összeg felvételéhez pedig betétbiztosítási kártyát küld, amelyet az OTP Bank fiókjaiban, pénzkiadó automatáinál és a postafiókokban lehet ingyenesen használni.

Az egyéni vállalkozókat, gazdasági társaságokat, a jogi személyeket és más szervezeteket csak átutalással kártalanítja az alap. Ezért nekik mindenképpen be kell jelenteniük a másik hitelintézetnél vezetett bankszámla számát, ennek azonban esetükben nincs határideje.

Szerző: GIJ
Világgazdaság

---------------------------------------------------------------------------------------

Jógazda?

 

Január 3-án megkezdődött a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár felszámolása. A szövetkeztnél bonyolította le számos abaújvári és környékbeli önkormányzat, intézmény, egyesület és persze magánszemély a pénzügyeit. Ennek a takarékpénztárnak az egyik betétgyűjtő pénztára volt az "Abaújvári Takarék" is. 

Sokan kerültek nehéz helyzetbe a pénzintézet bedőlésével. Számos abaújvári lakoson kívül az Abaújvár Jövőjéért Egyesület és Abaújvár Önkormányzata is itt vezette számláit.

A Kossuth rádió ma reggel (jan. 6.) a 168 óra című műsorában foglalkozott a Jógazda Takarákszövetkezet bedőlésével. Hidsnémeti polgármestere, Becse Csaba nyilatkozott a Takarékszövetkezet csődje következményen a településen kialakult helyzetről.

A műsorból kiderül, mi okozta a pénzintézet bedőlését, az Országos Betétbiztosítási Alap, hogyan kárpótolja a károsultakat, és az is, hogy a pénzintézet, miként tudta volna elkerülni a csődöt.

A műsorból kivágott részlet meghallgatható IDE kattintva.

 

További részleteket az alábbi linkek segítségvel tudhat meg:

Kulcs magazin: A "Jógazda" betéteseit az OBA kártalanítja

Jógazda Takarékszövetkezet Honlapja

 

---------------------------------------------------------------------------------------
 

 

Önkormányzatok, segélyek kerültek veszélybe


Szegény embert az ág is húzza: nagy többségükben Magyarország legelmaradottabb kistérségéből, Abaúj-Hegyköz vidékéről kerülnek ki azok az önkormányzatok, amelyeknek több tízmillió forintja fagyott be a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztárnál. Az állami beavatkozásnak köszönhetően egy hét késéssel mindenhol ki lehet fizetni az önkormányzati fizetéseket és segélyeket, azonban a pályázatokra szánt források csúszhatnak. Ez pedig jelentős időzavarba sodorhatja az érintett településeket.

Az önkormányzatok helyzete azért speciális, mert a hitelintézet összeomlásakor az ő betéteik nem voltak biztosítva. Súlyosbítja a problémát, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete éppen január 3-án, két nappal azelőtt vonta vissza a Jógazda működési engedélyét és kezdeményezte a felszámolást, hogy esedékes lett volna a segélyek kifizetése. A támogatásoknak 4-én kellett volna megérkezniük az államkincstártól az önkormányzati számlákra, ez azonban már nem történt meg.

Ez pedig különösen égető probléma, mivel a legtöbb bajba került település a legszegényebb magyar városok és falvak közé tartozik. Pontos információ ugyan nincs arról, mely önkormányzatok tartották vagyonukat a Jógazda Takarékpénztárnál, de az MTI-Eco tizenkét érintett helyről számolt be, információink szerint ezek között van Hidasnémeti, Tornyosnémeti, Pányok, Zsujta, Garadna, Gönc és Abaújvár. A hét nevesített település közül hat az Abaúj-Hegyközi kistérségben fekszik – a Jógazda központja is ott van. Sőt, a takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója, Bánszkyné Szepesi Éva épp a szintén bajba jutott Gönc polgármestere; őt nem tudtuk elérni.

Az önkormányzatok közül több is felvette már a kapcsolatot a Magyar Államkincstárral, illetve a Belügyminisztériummal, és meg is kapták a lehetőséget a gyorsított eljárású hitelintézet-váltásra. Ez azért volt különösen fontos, mert e nélkül csupán tavasszal lehetne rendezni a helyzetet. Az államháztartás működéséről szóló rendeletek szerint ugyanis kizárólag a hónap fordulóján lehetséges váltani, viszont ezt legalább harminc nappal korábban be kell jelenteni. Vagyis legkorábban március elsején mehettek volna a települések új hitelintézethez, addig pedig minden kifizetés bennragadt volna. Így azonban néhány helységben csütörtökön már alá is írták az új szerződést.

Ilyen például Tornyosnémeti, ahol a gyorsított eljárásnak köszönhetően öt-hat nap csúszással, a jövő hét elején kifizethetnek minden támogatást. Mint Cservákné Barnóczki Melinda jegyző elmondta, ez viszonylag alacsonyabb összeget, 2,24 millió forintot jelent, amelynek nagyobb része szociális támogatás. Azonban a helyzet jóval súlyosabb is lehetett volna, az volt a falu szerencséje, hogy több projekt utófinanszírozása még nem érkezett meg, így azok nem is ragadhattak benn.

Éppen ez okozhat komoly problémát a szomszédos Hidasnémetiben, amely több mint tízmillió forintjához nem fér hozzá – ennyi kötött pályázati forrásuk volt. Az elsődleges ugyanis a magánszemélyek kifizetéseit biztosítani – mondta Tóthné Kotány Beáta jegyző. Ez az önkormányzat ötven állandó dolgozójának, valamint 20-30 közcélú munkásnak a fizetését érinti, mintegy nyolcmillió forint értékben. A pályázatok befejezési határidejét viszont így nem lehet tartani, emiatt tárgyalásokat kezdeményeznek az állammal és a többi illetékes szervvel a határidők meghosszabbításáról vagy egyéb megoldási lehetőségekről. A helyzet véglegesen az év második felében rendeződhet a jegyző szerint.

Gönc is azon települések egyike, ahol már alá is írták az új hitelintézeti szerződést. Barcsák-Nagy Beáta Dóra jegyző tájékoztatása szerint ez mintegy 22 millió forint kifizetését teszi lehetővé a kétezres kisvárosban. Ebből a munkabérek összege tízmillió feletti, a segélyek összesen körülbelül kilencmilliót tesznek ki, közmunkára pedig valamivel több mint hárommilliót kell kifizetniük - írta a Világgazdaság Online.

A legtöbb település önállóan intézi az ügyeit, a földrajzi közelség ellenére sincs komoly kistérségi összefogás. Ahogy Tornyosnémeti jegyzője elmondta: a polgármesterek tudnak egymás problémáiról, de legfeljebb a hitelintézeteknél látták egymást tárgyalás vagy szerződéskötés közben.

átemelve: 168 óra online

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 

Pontos idő Abaújváron
 
Közösség


 
Csevegő
Mi jár a fejében?
 
;)

A nap vicce
 
Látogatottság:
Indulás: 2007-09-15
 
Látogatók világszerte

free counters
Számláló indult: 2011. IX.

 

Abaújvár Jövőjéért Egyesület
Abaújvár honlapja - alapítva: 2007. IX. 15


ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!