Abaújvár Jövjéért Egyesület honlapja

Községünk története


 
1%

Tisztelt adózó!

Kérjük támogassa az Abaújvár Jövőjéért Egyesületet adója 1%-ával!

Adószámunk: 

18449936-1-05 

Köszönjük!

 
Honlap ajánló

 

 

 
Naptár
2020. Június
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
11. IX. Az ösztönző jó példa: Komlóska az önfenntartó ökofalu

 

Az ösztönző jó példa:
Komlóska az önfenntartó ökofaluCsütörtökön a bodrogközi Kisgéresben az MKP gazdasági és régiófejlesztési tanácsa elnökének, Farkas Ivánnak szervezésében, a budapesti Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valamint az MKP Tőketerebesi és Nagymihályi járási szervezetei és Kisgéres település segítségével lezajlott a helyi gazdaságfejlesztés 1. szakmai fóruma.

A fórumon komoly érdeklődést váltott ki Köteles László, a Tokaji térségben elterülő Komlóska kisközség polgármesterének előadása. Olyan település vezetője ő, amelynek az állami költségvetésből visszajuttatott forrásai fokozatosan kiapadtak, állami dotáció híján saját lábukra kellett állniuk.

Köteles László, Komlóska polgármestere részletesen ismertette, hogyan sikerült a helyi gazdaságfejlesztést végrehajtaniuk. Példájuk ösztönző lehet mindazon falvak részére, amelyek nagy nehézségek közepette élik meg a gazdasági válság kihívásait, településük forrásainak jelentős lecsökkenését.

Az alábbiakban bemutatjuk a komlóskai önfenntartó ökofalut.

Komlóska a Történelmi Tokaji Borvidék északi határa és a Zempléni Tájvédelmi Körzet déli határa között helyezkedik el. Egy zárt természeti környezet, hegyekkel ölelt völgy, mely 3000 ha közigazgatási területe, többségében erdők, szántóterületek, gyepterületek és gyümölcsösök találhatók. A település határában 59 forrás található, melyek a falun áthaladó patakot táplálják. Nincs átmenő forgalom, 50 kilométeres körzetben nincs vegyi üzem, egy teljesen steril öko gazdálkodásra kiválóan alkalmas terület. Jelenleg 325 fő lakja a települést.

Előzmények: II. Rákóczi Ferenc emlékirataiban a „gens fidelissima" azaz a „leghűségesebb nép" jelzővel illeti őseinket. Komlóska első írásos említése 1396. Sajnos 1948 után községünket felszámolásra ítélték, a lakosság jelentős részét kitelepítették, megszüntették a helyben lévő munkahelyeket, felszámolták a Tsz-t. Nem lehetett saját vezetése és gazdálkodása a községnek, nem lehetett új telkeket kialakítani, az 1000 lelkes lakosság így a rendszerváltozásra 500 fő alá csökkent, majd a térségben is megszűntek azok a munkahelyek, melyekbe autóbuszokkal szállították a komlóskaiakat és így óriási méretű lett a munkanélküliség és tovább nőtt az elvándorlás.

Mai állapot: Mára egyetlen egy szarvasmarha sincs a községben. Ez a drasztikus leépítés tapasztalható valamennyi mezőgazdasági ágazatban. A szántó területeknek jelenleg 5%-a művelt, a gyepterületeink teljesen elgazosodtak. A gyümölcsösök és szőlő ültetvények teljesen lepusztultak. A lakosság elöregedett, a munkaképes lakosság nagy része munkanélküli. Az egy főre jutó átlagjövedelem nem éri el az 50.000,- Ft-ot. Az elmúlt évtizedekben a község legnagyobb eredménye a rendszerváltozáskor kivívott önrendelkezési jog, melynek eredménye, hogy Komlóska Község Önkormányzata megalakulhatott, ezáltal saját vezetése, polgármestere, képviselő-testülete és saját gazdálkodása lett.

Csak azok a munkahelyek jöttek létre, melyeket mi teremtettünk saját magunknak, így több mint 200 ember visszakapott erdejére erdőszövetkezetet hoztunk létre, mely újra mintagazdaságként működik. Számos helyi vállalkozó igyekszik megélhetést biztosítani az itt élőknek elsősorban erdőművelés, fafeldolgozás és turizmus területén. A mai napig a legnagyobb munkaadó az önkormányzat, mely intézményeket tart fent (bölcsőde-óvoda, iskola, házi szociális gondozó, falugondnok) közmunka programokkal próbál megélhetést biztosítani az itt élő családoknak. A munkavégzést segítik az önkormányzat birtokában lévő ipartelepek, volt Tsz. területek, illetve az önkormányzat által működtetett traktor és munkaeszközei, melyekkel a lakossági területeket szántjuk és műveljük, valamint egyéb feladatokat is ellát. Önkormányzatunk régóta önellátásra törekszik, közmunka program keretében igyekszünk megtermelni az alapvető zöldségeket és gyümölcsöket, melyet a közétkeztetésben használunk fel. Intézményeinket fával fűtjük, melyhez a tüzelőt a dolgozók gyűjtik össze, így jelentős pénzeket takarítunk meg. Önkormányzatunk elindít egy földprogramot, melynek lényege, hogy megvásárolja, bérbe veszi azokat a területeket, melyeket önkormányzatunknak átadnak, melyeken megteremtjük a mezőgazdasági gazdálkodás feltételeit. Jelenleg több mint 100 ha megvásárlása van folyamatban, melyhez további területeket ajánlanak fel a tulajdonosok bérlemény címen. Jelentős probléma az osztatlan közös tulajdon kezelhetetlensége, ezért szorgalmazzuk a vételt vagy a bérleményt. A művelésbe vont területek megtisztítása során tüzelőt termelünk intézményeinkhez, a visszaállított gyepterületek kiváló gyógynövény termő helyek, illetve állattartásra alkalmas területek. A csekély termőképességű szántóterületeink előnye pedig a teljesen steril bio, öko termesztésre kiválóan alkalmas területek, valamint könnyen locsolhatóak.

Gazdasági környezet: Komlóska adókedvezményeiről híres, itt nincs iparűzési adó, építmény adó, idegenforgalmi adó, kommunális adó, ezálltal vonzó a vállalkozások részére. Mára több mint 100 vállalkozás választotta székhelyül, vagy telephelyül Komlóskát. Elindítottunk egy településfejlesztési programot, melynek lényege, hogy új összekötőutat tervezünk a 37-es főútra, Sárospatakra. Öko ipari park és közel 90 új telek kialakítása van folyamatban.

Fejlesztési elképzelések: Önkormányzatunk kiemelt szerepet szán az önfenntartó rendszer kialakítására, melynek lényege, hogy olyan termelési folyamatok induljanak el, melynek értéke hasznosul az adott termelőnél, ezáltal biztosítja a mindennapi élelmiszert, a többlet pedig felhasználásra kerül a Magyar Piac Szövetkezet értékesítési rendszerén belül az intézményi közétkeztetésben, valamint a későbbiek során a többlet értékesítésre kerülne a helyi boltban, valamint az internetes web áruházon keresztül is.

Növénytermesztés: A lakosság számára vetőmagot biztosítunk és ültetéshez segítséget nyújtunk munkagépekkel a talaj előkészítésben és így a megtermelt élelmiszer biztosított a családok számára. Az önkormányzat is művelésbe vont területeket, mely területeken az itt jól termő növényeket termesztjük, mint burgonya, zöldségek, cékla, bab stb. Az általános iskola gyakorló kertjében már a legkisebbek is tanulják a növénytermesztési munkálatokat. Az itt megtermelt alapanyag is a konyhát gyarapítja. A gyógynövények hasznosítását a mai napig nagyon jól ismerik a helyiek, például gyógynövény szentelést tartunk a templomban. Az itt termesztett herbák nagyon jó hatóanyag tartalmúak.

Állattartás: Szárnyas állatok kihelyezését tervezzük, melynek lényege, felmérve a lakossági szándékot csirkét, kacsát, pulykát helyezzünk ki 50, 100, 200 db-ot igény szerint, melyhez biztosítjuk a takarmányt és a tenyészidő végén a kihelyezett állomány 50%-át várjuk el a termelőtől. Az itt jelentkező többletet felhasználásra kerül a Magyar Piac Szövetkezet értékesítési rendszerén belül az intézményi közétkeztetésben, valamint a későbbiek során a helyi boltban, valamint az internetes web áruházon keresztül is. A nagyobb állatok kihelyezésére is lenne igény, mint sertés, kecske, szarvasmarha.

Gyümölcstermesztés: Komlóska határa bővelkedik őshonos gyümölcsfajtákkal, melyek nagyon jó feltételekkel termeszthetőek vegyszerezés és jelentősebb munkavégzés nélkül. Az itt megtermelt gyümölcsöket két részre osztjuk: az egészségesebb alapanyagból lekvárt készítünk (közlekvár), melyet a közétkeztetésben használunk fel. Az erre nem alkalmas termésből pedig pálinkát főzünk, ez a közpálinka.

Felhasználási, feldolgozási és értékesítési módok: A megtermelt termékek alapvető élelmiszerek, melyek a termelő családok megélhetését biztosítják. Elsődleges felvásárló az önkormányzat, mely a közétkeztetési konyhán hasznosítja az alapanyagokat. A helyi bolt megvásárlását és felújítását tervezzük, melyben csak a Magyar Piac Szövetkezet által meghatározott értékesíthetnénk a termékeket. Internetes web áruház, mely lehetőséget nyújt a kiváló minőségű és keresett termékek fogyasztóhoz való eljuttatásához.

Fejlesztési elképzelések: Komlóska Község Önkormányzata a Magyar Piac Szövetkezet tagjaként a Zemplén térség összefogását szorgalmazza, mely kereten belül Zemplén Vármegye területének termelőit és felhasználó egységeit kívánja összefogni a Magyar Piac Szövetkezet céljainak érdekében.

Az Önkormányzat klasztert is létrehozott, melyben a térségi vállalkozásokat, termelőket, és felhasználókat közösségi összefogásra ösztönöz. A klaszter keretén belül a helyi termék előállítás feltételeinek előkészítését kívánjuk megvalósítani, melyhez pályázatot nyújtunk be. Ez adhat lehetőséget arra, hogy a helyi termék előállítás feltételeit megteremtsük. Ezt a tevékenységet párhuzamosan kell folytatni ezért, hogy a későbbiekben keletkező alapanyagot a lehető legnagyobb mennyiségben tudják felhasználni.átemelve: Felvidék.ma
 

 

Pontos idő Abaújváron
 
Közösség


 
Csevegő
Mi jár a fejében?
 
;)

A nap vicce
 
Látogatottság:
Indulás: 2007-09-15
 
Látogatók világszerte

free counters
Számláló indult: 2011. IX.

 

Abaújvár Jövőjéért Egyesület
Abaújvár honlapja - alapítva: 2007. IX. 15


Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról    *****    Konyhai páraelszívók kicsit másképp, mint mások - FAVI    *****    Részletes 20-25 oldalas személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,ha érdekel, kattints és nézz körül nálam!!!    *****    A Hundredmoors célja az, hogy hiánycikknek számító LGBTQ+ témákkal színesítse a magyar blogszférát.    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon,nagyon sok,asztrológiai, ezoterikus anyag valamint szoftverek találhatóak,mind Neked!    *****    A horoszkóp fontos információk összessége,rendeld meg most és 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp lesz az ajándékod!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos,hogy belenézz,ha most rendeled meg,ajándékod + 3 év elõrejelzés és egy Hold horoszkóp!    *****    Pára? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról - KADD IDE!