Abaújvár Jövjéért Egyesület honlapja

Községünk története


 
1%

Tisztelt adózó!

Kérjük támogassa az Abaújvár Jövőjéért Egyesületet adója 1%-ával!

Adószámunk: 

18449936-1-05 

Köszönjük!

 
Honlap ajánló

 

 

 
Naptár
2021. December
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

 

 
Abaújvár-Kenyhec híd
vitafórum
 
Többen jelezték felém, hogy az Abaújvárt Kenyheccel összekötő Hernád-híd kapcsán kialakult problémák miatt jó lenne egy nyilvános vitafórumot nyitni, ahol az emberek kifejthetik a véleményüket a projekt jelenlegi stádiumában fellépett nehézségekkel kapcsolatban.
 
Abaújvárhoz légvonalban legközelebb eső település Kenyhec. Itt volt régen településünk vasútállomása, régen ugyanolyan testvérfalui viszonyban álltunk vele, mint manapság Zsujtával vagy Pányokkal, ha nem még szorosabban. Annak idején egy folyó választott el minket, de ez nem volt akadály, mert híd vezetett át a túloldalra. Ám a világ megváltozott, a híd elpusztult, egy államhatár vert erős éket két testvér közé, akik addig összetartoztak. 
 
De a világ ismét nagyot fordult, ez a hátár megszűnt, és a testvérek újra egymásra találtak.  Az elmúlt években ismét szorosabbra fűztük kötelékeinket Kenyheccel, a két település közösen pályázott, hogy a régi kapocs, a Hernád-híd újjáépülhessen. Nem kis feladat ez, de van egy nyertes pályázatunk, ami ha mind akarjuk, meg fog valósulni.
 
Ha a híd megépül, nem tizennyolc kilométert kell majd utaznunk, hogy találkozhassunk kenyheci barátainkkal, hanem hármat. Nem negyven kilométerre lesz tőlünk Kassa, Szlovákia második legnagyobb városa, egykori megyeszékhelyünk, hanem húszra. Nem tíz kilométerre lesz tőlünk a vasútállomás, hanem kettőre. A kenyheci ipari park több ezer munkahelyet biztosít. Kenyhec maga ma egy olyan erős lábakon álló, értékes partner, akinek barátságáért mások képesek többszáz kilométert megtenni, nekünk a legközelebbi szomszédunk lesz.
 
A híd megépülésével esély nyílik Abaújvárnak kitörnie az elszigeteltségből, ingatlanjaink árai megnövekednek, a falusi turizmus esélyt kap a kibontakozásra. Megpróbálhatunk végre sikeresek lenni. Csak utat kell építenünk a jövőnk felé.
 
Ám vannak, akik ezt nem ugyanúgy akarják mit mi. Az abaújvári részen lévő földterületektől, melyeken az út haladna végig, gazdáik hihetetlen magas árakon kívánnak megválni. Többnyire kihasználatlan, parlagon álló területekről van szó, melyek nem is túl nagy kiterjedésűek, elhelyezkedésükből fakadó egyéb problémák miatt pedig szinte lehetetlen a megművelésük. Pusztán annyiról van szó, hogy egyesek nem segíteni akarnak, hogy mindnyájunknak jobb lehessen, hanem önös érdektől vezérelve nyerészkedni szeretnének egy a végletekig eladósodott, tönk szélén álló önkormányzat (mely sokaknak a sajátjuk) kárára. Horribilis árakat szabnak meg néhány jelentéktelen földterületért, melyet az önkormányzat nem képes kifizetni. Mivel szoros a határidő, ma már azt is kijelenthetjük, hogy maga a híd megépülése, sok millió forint sorsa, közös jövőnk került végveszélybe, kevesek miatt.
 
A fentiek a szerkesztő személyes álláspontját képviselik. Az alábbiakban pedig teret nyitunk, hogy vitafórumként mások is kifejthessék véleményüket e kérdés kapcsán. Megkérnénk minden hozzászólót, hogy véleményét lehetőleg névvel, és kulturált formában, emberhez méltó hangnemben közölje a nyilvánossággal.  

 

 

14 hozzászólás
Idézet
2012.03.20. 20:23
Dely György

Olvasom a honlapunkat és hol bólogatok, hol pedig csóválom a fejemet. Többnyire az utóbbit.
Kell-e nekünk híd, kell-e Kenyhec?
Tizenöt évvel ezelött, de sokszor még ma is hallom, hogy milyen jó volt, amíg megvolt a híd a Hernádon. Mégis amikor a híd építéséről esik szó, sokan megkérdőjelezik annak szükségességét. Húzódoznak attól hogy bármilyen módon is támogassák.
Sajnos az elmúlt évtizedek során odáig jutottunk, hogy Abaújvárnak ez a híd már nem szükséges, hanem létkérdés!
Hogy miért? Azért mert a faluban csak két munkáltató van, a Református Gyülekezet és az Önkormányzat és sanos az is kérdéses, hogy meddig. Más érdembeni vállalkozás nincs, de lehet, hogy -Tisztelet a kivételnek- a lakosság hozzáállása miatt nem is lesz! Azért, mert a környékben sincs munkahely! Azért mert a közlekedés olyan, amilyen! Azért mert teherforgalomra alkalmas közutunk nincs. Van viszont munkanélkülink, nem is kevés! A faluban maradt 25-60 év közötti lakosság nagy részének nincs munkája. Gyermekeik zömmel még iskolások, de jöjjenek haza munkanélkülinek? Haljon ki a falu lakossága? Őseik öröksége kufárok martaléka legyen? Én ezt nem hiszem.
Ezért kell a híd! A híd túloldalán van munkahely, ahova akár gyalogosan is át lehet menni minden nap.Megszünhetne a munkanélküliség, nem kellene munkanélkülin tengődni. Az iskolát befejező gyerekeknek is lenne perspektívájuk.

Az épitkezés hamarosan kezdődne, de nem mindenki hajlandó ingatlanát az út épitéséhez térités ellenére sem átadni.
A XIX. század második felében elvégzett földértékelés (aK=aranykorona) nemcsak a földek termőképességét, hanem a közgazdasági környezetet is nagy súllyal vette figyelembe. Az újvári földek átlagosan 18-24 aK közzé estek. Azóta eltelt több mint 100 év, és a közgazdasági környezet annyira romlott, hogy a földek, telkek aK értéke jelentősen megcsappant.( Nincs vasutállomás, nincs hÍd, a felvevőpiac nagyon messze, stb)
A megajánlott négyzetméterenkén 100Ft vételár a fentiek miatt gálánsan magas ár, még a házhelyekért is. Ez a megajánlott vételár igaz a 40 aranykorona körüli, meliorált, jó kultúrállapotu földekre, nem az itteniekre. Na de nézzük az érintett Árpáskertet. Mi lehet a reális értéke? Az elmult 10 évben függetlenül attól, hogy épitési telek, vagy szántó, semmilyen hasznosíts sem volt. De nem volt a földtörvény által kötelezően előírt kutúrállapotban-tartás sem . Volt viszont méter magas gaztenger, helyenként termetes fűzfák, és a hernád vizének gyakori látogatása. És mondjuk ki azt is, hogy nics víz, villany, gáz, szennyvíz elvezetés, út. Vannak viszont egyéb környezeti tényezők. A 2500 ft/m2 telekár nagyvárosok frekventált helyei , kiemelt üdülőhelyek teljesen közművesitett, egyéb környezeti tényezők nélküli telkek ára. Bizony-bizony itt nem a mennyekben vagyunk hanem a hernád partján, ahol ha nem lennének egyéb környezeti tényezők akkor 50.-Ft/m2 lehetne a telekár, de mivel vannak így a fele is visítós.
Én azt javasolnám, hogy akiknek földcserét ajánlottak fogadják el, -ha a vételárat nem tartották megfelelőnek,- mert az a híd megépülte után néhány év elteltével jobbak lesznek az árak. Valamelyik letőséget el kellene fogadni, mert különben a föld holttőke marad, és a tulajdonos ükunokái sem fognak belőle egy fityinget sem látni.

Dely György

Idézet
2012.03.16. 20:12
Iván Tibor

Iván Istvánnak                      Az elöttem szóló irta a következőt. - Ez egy vitafórum. azért jött létre.hogy ezt kulturált keretekközött. nyilvánosan megvitassuk egy többek véleménye szerint is nagyon fontos kérdést, A hir szent. a vélemény szabad, A hid prodzsektet meg teljes mértékben támogatom hisz ami a falum érdekét szolgálja az elöttem szent és mindenek elött elsőbséget élvez.Mi Magyaqrországon élünk és nem akarunk kiszolgáltatottak lenni és úgy érzem ezért vitázunk itt és most. Ha valaki másként gondolja vesse rám az első követ.

Idézet
2012.03.16. 13:49
Iván István

Iván Tibornak!

Egyébb elfoglaltságod miatt picit lemaradtál az eseményekről a híddal kapcsolatban.

Az út és a híd már megvan tervezve,változtatni nemnagyon lehet rajta,hatástanulmányok elvannak végezve.A környezetvédelmi engedélyre várunk,ennek alapfeltétele,hogy a falu birtokoljon bizonyos terület részeket bizonyos területekből.Már a változási vázrajzok is elvannak készítve,egyetlen egy területre nem sikerült kialkudni a vételárat,sajnos a falunknak nincs 4 milió forintja egy félhektáros elgazosodott területre.Ha nemsikerül megszerezni a területet úszott a híd procsegt,ez tudod mivelfog járni, házaink elértéktelednek,lehetlessz menekülni a falunkból,vissza szivárog a kissebség mert olcsón jut lakáshoz. Már most borzasztó a helyzet már most betörnek olyan házba ahol laknak,élö példa a ti lakásotok.Majd akkor lehet gondolkodni,hogy önös érdekeink értek e ennyit,vagy lehet hogy piaci árat kellet volna kérni a területeinkért.

Tisztelettel Iván István

Idézet
2012.03.15. 09:08
MestiJani

Tisztelt Bakos Istvánné!

Köszönöm a hozzászólását. Ez egy vitafórum, azért jött létre, hogy ezt kulturált keretek között nyilvánosan megvitassunk egy többek véleménye szerint is nagyon fontos kérdést. Én az álláspontoamt kifejtettem a fentiekben és a többi hozzászóló is, teljesen kulturált formában. A hír szent, a vélemény szabad.

Szamélyeskedő csupán az az egyetlen hozzászóló volt, aki Fazekas Istvánt kérte számon. Ám mivel ő képvielői tisztsége folytán közszereplő, tűrnie kell az személyeskedő, setleg sértő megjegyzéseket. A felvetést pedig jogosnak éreztem, ezért nem töröltem.

Ugynígy a többi hozzászólást sem fogom törölni, valamint fenti soraimban kifejtett saját véleményemet sem. Amennyiben Ön pereskedi akar, ám legyen.

Idézet
2012.03.14. 22:45
hettilenazalanflora

Az előző bejegyzés végéről lemaradt az aláírás: Bakos Istvánné

Idézet
2012.03.14. 22:41
hettilenazalanflora

 

Tisztelt Polgármester Úr!

 

Meglepve olvasom a honlapon a lakossági fórumot, és vitát. Meglepve, mert a tulajdonosok többsége már koránál fogva sem tud reagálni az elhangzottakra. Mint érintett személy, szeretném az üggyel kapcsolatban a tényeket összefoglalni:

Édesanyámnak tulajdoni hányada van az ún. Árpás-kertben, ahol nem szántója, hanem a földhivatali közhiteles nyilvántartás szerint belterületi építési telke van.

Kb. fél-egy évvel ezelőtt Csuha Pál polgármester úr megkereste édesanyámat azzal, hogy írjon alá egy nyilatkozatot, amelyben mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül hozzájárul ahhoz, hogy út épüljön az ingatlanon keresztül. Mellé szóban megígérte, pontos dátum nélkül, hogy majd fogja őt az Önkormányzat kártalanítani. Édesanyám ezt a papírt nyilvánvaló okból nem írta alá: ingyen várták volna a terület átadását tőle.

Ezt követően kértük a Polgármester Urat telefonon és személyesen is, hogy adjon az Önkormányzat írásbeli vételi ajánlatot, amelyet értékbecsléssel támaszt alá, hogy megalapozott döntést hozhassunk. Ígéretet kaptunk, ajánlatot nem.

Pár héttel ezelőtt a telekszomszéd a tulajdonostársat megkereste, és vételi ajánlatot tett a tulajdoni hányadára, és „nagyvonalúan” felajánlottak kb. 300.000,-Ft-ot édesanyámnak is, azzal az „ígérettel” megfűszerezve, hogyha nem adja el, akkor majd a szomszéd kijelöl neki egy részt, amit használhat, és intézkednek az ingatlan megosztásáról. 

Később Selyebi Csaba alpolgármester Úr is felkereste a szüleimet, és cseretelekként felajánlott külterületi szántót? legelőt? ez nem derült ki.

Az ingatlan méretét, és földhivatali besorolását tekintve hozzávetőleg 4 millió forintot ér. Idős szüleimnek vagyonát kizárólag a tulajdonukat képező földek jelentik, ezért ezeket nem akarják áron alul értékesíteni és természetesen mi, a gyermekeik és a felnőtt unokáik is támogatjuk őket abban, hogy piaci árat kaphassanak azért, ami a tulajdonuk.

Múlt hét végén még egyszer személyesen egyeztettem Csuha Pállal, aki újra, a szemembe tett ígéretet a jogszerű rendezésre, és arra, hogy valódi vételi ajánlatot küld az édesanyámnak, ehelyett azonban lakossági fórumnak nevezett vádaskodással, valamint bírságok kilátásba helyezésével kíván pressziót gyakorolni idős emberekre.

Mivel a település kis lélekszámú, és gyakorlatilag nincsenek betelepülők, ezért mindenki ismer mindenkit és név nélkül is pontosan azonosítható, hogy kik azok, akik a polgármester úr szerint, „horribilis” összegeket kérnek a földjeikért.

Az egyik hozzászóló felvetette a kisajátítás lehetőségét. Szeretném tájékoztatni, hogy a hatályos magyar jogszabályok szerint, ha az államnak vagy az önkormányzatnak szüksége van közérdekű célra valamely ingatlanra, akkor elsősorban törekednie kell a vásárlásra (jelen esetben ez nem történt meg, nem volt valódi vételi ajánlat), ha ez sikertelen, és más módon, helyen a közérdekű cél nem érhető el, akkor lehet elindítani a kisajátítást, amelynek során vagy egy azonos értékű és paraméterekkel rendelkező másik ingatlant kell a tulajdonosnak a kisajátítottal szemben biztosítani vagy kártalanítani kell a tulajdonost készpénzben. A kártalanítás összege nem lehet kevesebb a piaci árnál.

Tájékoztatom Önöket továbbá, hogy a hozzászólások sok helyen személyeskedő hangvételűek, épp úgy, ahogyan maga a vitafórumot megnyitó „értekezés” is, így ezzel az érintettek személyiségi jogai sérülnek. Amennyiben a szerkesztők a honlapról nem távolítják el a sértő bejegyzéseket, és a hazugságokat, kártérítési pert indítunk a jó hírnévhez való jog megsértése miatt a honlap szerkesztői és bejegyzést írók ellen.

 

Erdőkertes, 2012. március 14.

 

 

    &nbs


2012.03.10 10:58
Fazekas István-nak

„ Kérdezem! Amennyiben Fazekas István már nem lakója a községnek, mimódon tagja még a testületnek, és hoz Abaújvár sorsa felől döntéseket?! Ha jól tudom az egyháznál lemondott tisztségéről, itt miért nem tette? Szerintem lekellene mondania. Induljon máshol kképviselőnek. Azt sem tudja mi történik Újváron.

A híddal kapcsolatban pedig lakossági fórumot kellene tartani, meghívni a lakosokat, illetékes tulajdonosokat. Illetve úgy tudom létezik olyan is, hogy kisajátítás. Ezzel az eszközzel is lehetne élni.

Idézet
2012.03.14. 20:23
Iván Tiboir

Hatásvizsgálat;...    Gondolok itt az út és hid helyének kitűzéséhez. Árviz és suvadások tekintetében ugye megvizsgálta a hid környezet alakitó következményeit a tervdokumentációk mellékleteiként valaki, Mert lehetnek még később érdekes dolgo. Persze nem kell még komolyan venni ezt.

Idézet
2012.03.13. 09:00
iván István

Tisztelt Hozzászólók!

A tegnapi nap folyamán Schmidt Ferenc Szlovákiai állampolgár Felajánlott 2 db földterületét összesen4920m2-tert,a híd megvalósításához.A szerződéskötés tegnap du megtörtént.Nagyon szépen köszönjük! Van mit tanulnunk ettől a családtól!

Idézet
2012.03.11. 20:39
iván istván

Tisztelt Hozzászólók!

Az országos földeladásokat megvizsgálva,nagyon szép árat kínált a polgármester úr a 100 ft/m2 árral.Ez az ár egymilió ft/hektár. Egymilió forintos hektárárral az alföldön kínálnak

60 aranykoronás földet,melyre azonnal 10 éves bérletet lehet kötni évi 120000ftbérleti áron. Abaújváron magyar államtól jóminőségű termőföldet 350000ft áron lehet vásárolni!Ha visszaosztjuk ez 35ft/m2 árat kapunk.Tehát tényleg nem nyerészkedésről van szó.Tudok olyan tulajdonosró is aki 2550ft négyzetméter árban határozta meg a földje árát,ez huszonötmilió ötszáz ötvenezer ft hektár ár! Egyet kell eldöntenünk szeretnénk kimászni ebből az állóvízből amiben van a falunk,ha szeretnénk akkor megkell építeni a hidat,mihelyt megépült abban a pillanatban felértékelődnek az ingatlanjaink a területeink,akkor már tényleg tudunk ilyen nagy árakról beszélni!Ha elég gyorsak vagyunk az építkezéssel akkor sikerülhet meglovagolnunk kassa kultúrális fővárosi címét.De ehez áldozatokat is kellene tennünk,Kérek minden tulajdonost,ha van rá lehetősége minél előbb egyezzenek ki az önkormányzattal.,Nagyon szivesen adnánk csereterületeket a földjeikért ha valaki erre tartana igényt.

Tisztelettel Iván István

 

Idézet
2012.03.11. 20:34
MestiJani

Néhány kép a telkekről:

 

 

Idézet
2012.03.10. 13:12
Iván Tibor

Ha valaki személyeskedik azt nevével tegye, a későbbi problémák elkerülése végett. Köszönöm.

Idézet
2012.03.10. 10:58
Fazekas István-nak

Kérdezem! Amennyiben Fazekas István már nem lakója a községnek, mimódon tagja még a testületnek, és hoz Abaújvár sorsa felől döntéseket?! Ha jól tudom az egyháznál lemondott tisztségéről, itt miért nem tette? Szerintem lekellene mondania. Induljon máshol kképviselőnek. Azt sem tudja mi történik Újváron.

A híddal kapcsolatban pedig lakossági fórumot kellene tartani, meghívni a lakosokat, illetékes tulajdonosokat. Illetve úgy tudom létezik olyan is, hogy kisajátítás. Ezzel az eszközzel is lehetne élni.

Idézet
2012.03.09. 20:50
Iván Tibor

Nem tudom, hogy mennyire elöre haladott a hid helyének a kijelölése. De tudom, hogy a malom kert felsö végénél létezik egy út hejrajzi számú terület ami egy valamikori hid rávezető útja volt, Ez csak egy ajánlat a probléma megoldására,                                                                                               

Idézet
2012.03.09. 15:13
Iluska

Értesülésem szerint Abaújvár polgáemester 100 ft/m2-es áron kívánta ezeket a területeket megvásáolni, és a tulajdonosok nem milliókat, henm tisztessége sárat kívántak a földjeikért.

Visszatérve a hídra, ilyen szegény önkormányzatnak biztos, hogy a híd a legfőbb feladata? A híd összeköt két országot, két megyét és nem csak két települést, ezért én úgy gondolom, hogy hathatós megyei és kormányzati segítség megkeresésével előrébb járhatnánk!

Pontos idő Abaújváron
 
Közösség


 
Csevegő
Mi jár a fejében?
 
;)

A nap vicce
 
Látogatottság:
Indulás: 2007-09-15
 
Látogatók világszerte

free counters
Számláló indult: 2011. IX.

 

Abaújvár Jövőjéért Egyesület
Abaújvár honlapja - alapítva: 2007. IX. 15


ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!