Abaújvár Jövjéért Egyesület honlapja

Községünk története


 
1%

Tisztelt adózó!

Kérjük támogassa az Abaújvár Jövőjéért Egyesületet adója 1%-ával!

Adószámunk: 

18449936-1-05 

Köszönjük!

 
Honlap ajánló

 

 

 
Naptár
2021. Június
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
07 .Hírek/Cikkek/Érdekességek
07 .Hírek/Cikkek/Érdekességek : Az Abaújvári templom

Az Abaújvári templom

a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Miskolci Irodá  2007.10.15. 17:48

A ma határszélre szorult, kis lélekszámú falu a középkori Újvár, majd Abaúj vármegye egyik közigazgatási és egyházi központja volt. Jelentős múltjára az ispáni vár feltárt maradványai és ma is álló református temploma utal.

 

   A 15. században emelt épület a 13. századra datálható elődjének alapfalaira épült. A 16. században a reformátusok birtokába került templom építési hiányosságok, természeti katasztrófák miatt többször javításra, átépítésre, megerősítésre szorult. Tornya a korábbi fa harangláb helyett 1866-ra épült meg. Legutóbb 1966-ban, majd 1975-76-ban végeztek jelentősebb felújítási munkákat. A templomkertet, az egykori temetőt övező kőfal 1793-ból származik.

 

   Az egyhajós, keletelt, a nyolcszög három oldalával záruló szentélyű templom falai törtkőből épültek. Az épületet támasztó támpillérek több periódusból származnak, illetve köpenyezéssel felvastagítva megerősítettek. Az egyszerű, sima homlokzatokat a hajón múlt századi, félköríves, kereteletlen, a szentélyen középkori, nyomott, csúcsíves ablaknyílások tagolják (az eredeti gótikus, mérműves kőkeretet egyetlen, a keletre nyíló ablak őrzi).

 

   A hajó sík famennyezetes, a szentély boltozott. Az épületet alacsony hajlásszögű, műpala héjalású tető fedi. A főhomlokzat főtengelyében álló torony négyszög alépítményen nyolcszög alaprajzba átmenő felépítményes, csúcsíves, ablakokkal megnyitott harangszintjét egyszerű, bádogfedésű gúlasisak koronázza.

 

   Az épület kívül-belül a legutóbbi tatarozások során erősen cementes habarccsal, vakolt, fehérre meszelt. A templomtér nyugati végén fakarzat áll, bútorzata múlt században készült, a padlóburkolat mintás márványmozaik lap. (Utóbbiakat a jelenleg épp megakadt felújítási munkák kezdetén elszállították ill. föltörték. – P.I.) A középkori falak és a boltozat teljes felületén összefüggő kifestés található.

 

   A falak, boltozatok mai állapota kielégítő, a sokszori át- és hozzáépítés dacára jelentősebb mozgásra utaló elválások, repedések egyelőre nem tapasztalhatók.

 

   A kis kiülésű eresz - a csatornák hiánya miatt - a tetők vizét a falak és a támpillérek felületére juttatja. Emiatt az épület katasztrofálisan nedves. A vakolat foltokban hámlik, a penész, sókivirágzások és az intenzív algásodás a középkori falfestés rohamos pusztulását okozhatja.

 

Pontos idő Abaújváron
 
Közösség


 
Csevegő
Mi jár a fejében?
 
;)

A nap vicce
 
Látogatottság:
Indulás: 2007-09-15
 
Látogatók világszerte

free counters
Számláló indult: 2011. IX.

 

Abaújvár Jövőjéért Egyesület
Abaújvár honlapja - alapítva: 2007. IX. 15


Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár &#8211; FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!