Abaújvár Jövjéért Egyesület honlapja

Községünk története


 
1%

Tisztelt adózó!

Kérjük támogassa az Abaújvár Jövőjéért Egyesületet adója 1%-ával!

Adószámunk: 

18449936-1-05 

Köszönjük!

 
Honlap ajánló

 

 

 
Naptár
2021. Május
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
09. VII. Beszámoló a Várfesztiválról

Beszámoló a Várfesztiválról

Hatalmas előkészületek, és nagy remények előzték meg azt a szombati napot, melyen a Földvárunk területén megrendezésre került az első Abaújvári Várfesztivál. 


Már hónapokkal az esemény előtt megkezdődött a szervezés, melynek terhei mindinkább nehezedtek annak a bizonyos időpontnak egyre közelebb és közelebb kerülésével. Ám szerencsére a nehézségekkel egyenes arányban nőtt azon az embereknek a száma, akik
ilyen vagy olyan formában felajánlották segítségüket . Mindenki úgy próbált támogatást nyúltani, ahogyan csak tudott. Volt aki fizikai, volt ki szellemi munkával, ki technikai felszereléseivel, ki kapcsolatai révén, és volt aki anyagi támogatással. És bizony mindre szükség volt.

A programokat és fellépőket a helyszínhez kapcsolódóan próbáltuk meg kiválogatni. Elkezdődött a kiadványok, ajándéktárgyak, kellékek elkészítése, beszerzése. A polgármester, az egyesületi elnökkel karöltve bejárta a régiót, leendő támogatók felkutatásának céljával. Megkezdődött a vár területének rendberakása, az alkalomra való kialakítása.

 Plakátok, pólók, meghívók, plakettek, zászlók, padok, molinók készültek. Továbbá egy tájékozató tábla, és az Abaújság második száma is létrejött ezen alkalomra. A Fesztivált megelőző napon megkezdődött a helyszín kialakítása. Sátrak, jurták épültek szerte a váron, felállították a színpadot, a mobil WC-ket, a házakba pedig felvivődtek a kellékek, felszerelések, valamint a pince feltöltődött mindenféle itallal, köztük az Egyesület saját szüretelésű, váron termett Várborával.

A szervezők és segítők jó kedvét csupán egy dolog árnyékolta be: A meteorológusok szombatra jósolták meg a nyár legnagyobb viharát…

Elérkezett a Várfesztivál napja. A szervezők persze korán keltek, mivel még mindig akadt dolog a váron. Hűtőket, szemeteseket, asztalokat, padokat, székeket kellett kihelyezni, valamint kisebb sátrakat volt szükséges fölállítani a büfének, az Egyesületnek és a főzőverseny résztvevőinek. 

Délelőtt 10 órakor megindult a Várfesztivál. Csuha Pál polgármester és Kovács Zsolt egyesületi elnök megnyitó beszéde után Horváth Jenő Fűzér polgármestere is felszólalt.  

                                           .

  Ezt követően a Kassai Thália Színház művészei szórakoztatták az egyre gyarapodó közönséget.   

                                                .

Hamarosan megkezdődött a főzőverseny is, melyen 11 csapat mérte össze szabadtéri gasztronómiai tudását.  

A vár területén felállított sátrakban és standoknál, a vendégeknek számos tevékenységre volt lehetőségük. Az Abaújvár Jövőjéért Egyesület sátrában a látogatók vásárolhattak Aba Sámuel pénzérméjét mintázó agyag nyakláncokat, emlékplaketteket, Várfesztivál pólókat, Várjegyeket (támogató jegyeket), vagy akár Szép Magyarország kiadványokat is, valamint megkaphatták az Egyesület ingyenes lapjának, az Abaújságnak első és második számát. A büfé hideg italokkal, meleg ételekkel, jégkrémmel és rágcsálni valóval várta a kuncsaftokat. Tovább haladva három standtól lehetett hazavinni a vásárfiát. Aztán Schmidt Ferenc és barátai várták hagyományos magyar konyhának berendezett sátrukban a vendégeket, ingyen étellel-itallal és ajándékokkal.


Ettől is feljebb az encsi rendőrkapitányság fegyver és rohamfelszerelés bemutatóját tekinthették meg és próbálhatták ki az érdeklődők.    


A vár legtávolabb eső pontjánán, a sáncra felkapaszkodva, Kassa és környéke panorámájában gyönyörködhetett a fesztiválozó. Visszakanyarodva Ketelvég magyarjainak jurtasátraiban nyerhettek betekintést a látogatók őseink életébe, és próbálhatták ki fegyvereiket a kardtól kezdve, a fokoson, és kelevézen át, egészen az íjig. Majd az ÚMVP sátor segített tájékozódni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program nyújtotta pályázati lehetőségek felől. 

Ennek a jó nagy körnek a megtétele után a látogató belekóstolhatott a főzőversenyen készülő finomságok bármelyikébe, vehetett vattacukrot, megtekinthette a színpadon zajló aktuális műsort, vagy akár megtömhette hasát konyhásaink finomabbnál-finomabb főztjeivel, de éppen a nyári konyhánál is megállhatott egy ízletes lángosra.

Ha még ez sem lett volna elég, akkor a vár területén bátran felkereshette a lovas hintót amely ingyenesen elvitte egy körre a földvár területén, a kicsik pedig egy másik helyen pónira pattanhattak, ha kedvük támadt hozzá.

Ezek voltak a vár területén egész napon át látogatható és igénybe vehető programok és szolgáltatások, ám a szervezők készültek ezeken kívül más látványossággal is. 

Déltájban következett be a Fesztivál talán leglátványosabb eseménye. Zenészek, táncosok, hagyományőrzők, gólyalábasok és a falu apraja-nagyja, hintón, lovon és gyalogszerrel elindult meghódítani a falut. A menet elején Kováts Marcell és társai húzták a nótát. Utánuk lépdeltek a katonák teljes harci díszben, és a táncosok csodás ruha- és hajkölteményekben. Eztán a Fűzéri Várvédő Egyesület dobosai verték az ütemet, összehangolva ez által a vonulók lépéseit. Őket követték a langaléta gólyalábasok. Végül a fesztiválozók csoportjai gyalogoltak szépen egymás után. A menet a várról felvonult a fő útra, majd a Lenin utca irányába fordult. A falu végére kiérve, egy kis pihenő után hátra arcot vágott, és visszaballagott a fő utcán még egy jó darabig, majd visszatért a Fesztiválnak helyszínt adó nagy múltú Földvárunkra. 

Ezt követően a színpadon egymást váltották a színvonalas fellépők műsorszámai. A Tisza Néptánccsoport három alkalommal is fellépett különböző táncvirágokat hozva el a Kárpát-medence minden szegletéből. De táncoltak a Fűzéri Várvédő Egyesület tagjai is, akik a reneszánsz kor ritmusait és hangulatát hozták el koreográfiájukkal. Ám férfiúik nemcsak ebben, de a hadijátékokban is jeleskedtek. Nehézgyalogos harci bemutatójukkal kápráztatták el a közönséget.


Ketelvég magyarjai sem voltak restek ilyen téren. Ők a tatárjárás hősi küzdelmeit elevenítették fel színvonalas és roppant látványos harcjátékuk során.De zenéltek és énekeltek a fesztiválozóknak a Gönci Szia Club GT tagjai, fellépett a hidasnémeti Abaúji Hagyományőrző Népi Egyesület, műsort adott a Telkibányai Dalárda, és hogy a falvunk se maradjon ki a sorból, táncoltak az abaújvári Griff tánccsoport lányai is. 

Megszületett a főzőverseny eredménye is. A zsűrinek nehéz dolga volt, mivel 13 különböző étek közül kellett rangsort felállítania és eredményt hirdetnie. A legjobbnak Simon Tibor főztje bizonyult, ő vihette haza magával első ízben a Fesztivál vándorkupáját.

Külön figyelmet érdemel a harmadik helyezést elért Kovács Kristóf, aki korát meghazudtolva, mindössze 14 évesen, nyúlpörköltjével felkerült a dobogóra.

Volt labdarúgó bajnokság is, melyet Kenyhec csapata nyert meg.

Késő délután a miskolci Kóbor Lovagok tartottak előadást a középkor világáról, és, hogy nem maradjanak ki a sorból, ők is egymásnak feszítették kardjaik pengéit.

Előre nem tervezett módon a meglepetés vendég stand up comedy előadásával zárult a színpadi műsorkavalkád, mivel a Dunántúlról közeledő vihar elérte környékünket, és a megeredő eső miatt a színpad tulajdonosai úgy döntöttek, hogy lebontják az emelvényt. Ám ekkor még közel sem volt vége a Várfesztiválnak!

Lángra lobbant a váron felállított máglyarakás, melynek tüzénél Ketelvég magyarjai sámánná vedlettek, és dobszó kíséretében idézték meg eleink ritmusait.

Közben másutt a leszálló sötétségnek köszönhetően egy tűzzsonglőr műsorán ámulhattak azok, akiket nem riasztott el egy kis esőzés és néhány villám. Aztán hamarosan az ég is felvillanyozódott. Pompás tűzijátéknak lehetett tanúja a közönség, mely méltó zárása volt ennek a csodálatos napnak.

A színpad és az ahhoz tartozó hangtechnika elbontása miatt ez esti bál sajnos elmaradt, ám így is örömmel a szívében térhetett meg otthonába, illetve szállására a Várfesztivál közönsége.

A szervezők kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptak a rendezvényt követően. Úgy tűnik a hosszú és kemény munka meghozta gyümölcsét. A kisebb fennakadásokból, változtatásokból a közönség semmit sem észlelt. Mindenki volt mivel kitöltse idejét, és min kitöltse energiáját.

A szervezők becslései alapján kb. 1300 ember fordult meg a nap folyamán a vár területén. Csúcsidőben nagyjából 800-an lehettek a fesztiválozók. A környékbeli összes vendégház, szálló és kemping megtelt vendégekkel.

Csodálatos dolog volt mindezt megélni. Lélekben már készülünk is a jövő nyárra, amikoris megrendezésre kerül majd a II. Abaújvári Várfesztivál!  

 

Pontos idő Abaújváron
 
Közösség


 
Csevegő
Mi jár a fejében?
 
;)

A nap vicce
 
Látogatottság:
Indulás: 2007-09-15
 
Látogatók világszerte

free counters
Számláló indult: 2011. IX.

 

Abaújvár Jövőjéért Egyesület
Abaújvár honlapja - alapítva: 2007. IX. 15


A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.