Abaújvár Jövjéért Egyesület honlapja

Községünk története


 
1%

Tisztelt adózó!

Kérjük támogassa az Abaújvár Jövőjéért Egyesületet adója 1%-ával!

Adószámunk: 

18449936-1-05 

Köszönjük!

 
Honlap ajánló

 

 

 
Naptár
2021. Május
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
10. VII. Vár nap

 

 

NAGYOBB MÉRET

 

MEGHÍVÓ A VÁR-NAPRA

 

 

Abaújvár tragédiája

 

Két hetes eső volt – kezd bele Fekete Lászlóné, Sárika néni hihetetlen elbeszélésébe. – Ötvenhárom éve lakom itt, mióta férjhez mentem, de ilyet még sosem láttam – folytatja, miközben udvaráról a szomorú látványt mutatja. Néhány hete még kétszer ekkora volt a kertjük, de betemette a dombról lecsúszó föld. A vándorló hegyoldal magával visz fát, kerítést és folyómedret is. Így esett meg, hogy a patak most tíz méterre megszokott medrétől, Sárika néni kertjének közepén csörgedezik. És ez még csak a dráma kezdete.

A Borsod megyei Abaújvár a Hernád partján fekszik, Miskolctól hetven kilométeres távolságban, északkeleti irányban. Az Abaúj-Hegyközi kistérség kétszázötven fős települése az Árpád-házi királyok idejében megyeszékhely volt, területén Aba Sámuel földvárat építtetett, mely a mai napig megtalálható. Zsigmond király Perényi Péternek adományozta Abaújvárt, és a közben reformátussá lett földesurat az általa újjáépíttetett templomban temették el. A dimbes-dombos település jelentősége a középkor óta csökken. 1920-tól határfalu, a Hernád túloldalán már Szlovákia. 

Sárika néni behív minket nyári konyhájukba, s férjével, Laci bácsival, aki tizenhárom évig volt az újvári gyülekezet gondnoka, felváltva mesélnek falujukról: "Sok az öreg, a fiatal és középkorosztály is városokba költözött munka után. Gazdálkodással itt már alig foglalkozik valaki, csak pár disznót tartanak a faluban." A munkanélküli viszont sok. Bezárt az óvoda és az iskola, csak egy szociális konyha működik a faluban. "Négy unokám van, a legkisebb még csak középiskolás – mondja Sárika néni. – Őt is csak hétvégenként látjuk, Sárospatakon tanul."

"Hanem azért a házak nem maradnak gazda nélkül. Megveszik őket a pestiek és a szlovákiaiak – mondja Laci bácsi. Egy külföldi vállalkozó már tizenhetet felvásárolt, nyaralókat alakított ki bennük. – Azt beszélik, néhány éven belül híd épül a Hernádon, ami összekötheti a zempléni hegyek közé eldugott települést Kassával."Istentisztelet az istállóban

Nyári vasárnap délelőtt van, valamivel tíz után. Fél órája érkeztünk meg a Hidasnémeti vasútállomására, onnan Göncön és Zsujtán át jöttünk autóbusszal. Már messziről megpillantjuk Abaújvár templomát. Egy dombon áll, a kanyargós út bal oldalán tűnik fel, mire beérünk a falu szélére, és leszállunk a buszról, már eltűnik, majd az öreg országút jobb oldalán találjuk. A templomkertbe betérve zárva találjuk Isten házának ajtaját. Hiába hallgatózunk, nem hallunk odabent éneket, sem emberi szót, pedig az istentisztelet már elkezdődött. A templommal szemben lévő porta a parókia. Két épület áll rajta, egyik a lelkészlak, másik a gyülekezeti terem. Utóbbiból Tóth István lelkész hangja hallatszik. Felesége, Tóth Viktória – aki a szomszédos Pányok és Zsujta lelkésze – mutatja be nekünk később Sárika nénit is.

"Mi történt a templommal?" – kérdezem ebéd közben a lelkészt. "Ez egy gótikus műemlék, az egyik Árpád-kori templom helyén épült annak köveiből. A hajó és a szentély falait freskókkal díszítették Perényi Péter megrendelésére. – Majd miután legkisebb fiukat megetette, így folytatja: – Miután a falu református lett, a sekrestyét lebontották, a freskókat bemeszelték. Csak 1912-ben találtak rá a fehér szín alatti értékes festmények egy darabjára."

"1997-ben kezdtek hozzá a rossz állapotú templom felújításához – veszi át a szót felesége. – Akkor jöttek rá, hogy a beázott épület falain 520 négyzetméternyi, páratlan lelet található, a magyarországi gótikus festészet emlékei. A legértékesebb Szent Bertalan vértanút ábrázolja." A templomot akkor kiürítették, a falakat vizesedést gátló lapokkal szigetelték, de több munkára az állami műemlékvédelemnek nem volt és azóta sincs pénze. Tizenhárom éve áll üresen, belseje felásva, a padok egy tanyán, lassan az enyészeté lesznek. Tizenhárom éve az istállóból kialakított teremben találkozik a gyülekezet vasárnaponként, azóta csak kétszer tartottak istentiszteletet a templomban. 2008-ban, mikor a pányoki gyülekezettel együtt ünnepelték négyszáz éves évfordulójukat, majd idén június 23-án. Ezúttal a faluért imádkoztak. Olyan katasztrófa szakadt Abaújvár nyakába, amelyhez hasonlóra senki sem emlékszik.


Mozog a föld

Május végén özönvízszerű eső hullott az országra. Napokon keresztül esett, és Abaújvárt sem kímélte az időjárás. A sok csapadék annyira átáztatta a talajt, hogy az több helyen mozgásba jött. „A talaj vízzel telítődik, elveszíti kohézióját, és a homokos réteg lecsúszik az agyagon.” A jelenséget suvadásnak nevezik, tudtuk meg Németh Csaba geotechnikai szakértőtől. Ezek okozták a legnagyobb károkat. 

Előbb a falu határában csúszott meg a talaj, majd a Feketéék kertje fölötti domboldal suvadt meg. A domb tetején lévő vendégház udvara néhány nap alatt lépcsőzetesen lecsúszott a patakba, szinte teljesen elzárta a víz útját, Sárika néni kertjében egy méter mély tavat alakított ki. Anyagi támogatásra nem számíthatnak, közmunkások segítenek a veszélyessé vált fák eltakarításában. Az idős néni nem türelmetlen, ahogy mondja: „Először azon segítsenek, akinek elveszett a háza.”

A földcsuszamlás miatt repedeznek a házak, több nyaraló életveszélyessé vált, és a patakon átívelő híd támfala is repedezik. A templom közelében is megsuvadt a föld. A csúszás következtében eltűnt az egyik ház hátsó udvaráról a csűr és a diófa. „A tulajdonost két nappal azelőtt temettük el” – jegyzi meg a lelkész, miközben a csűr maradványait nézzük a nemrég kialakult szakadékban.

A földmozgás csak lelassult a száraz és napos időjárás hatására, de megállításához szakszerű beavatkozás kell. Németh szerint a föld ott is megszakadhat, ahol most még nem látszanak repedések. A szakértői becslés alapján kétszázmillió forintra lenne szükség a suvadások megállításához, erre sem a helyi önkormányzatnak, sem a megyének nincs pénze. „A falu pályázott a belügyminisztérium támogatására” – mondja Fazekas István önkormányzati képviselő, aki egyben a gyülekezet gondnoka is. Ha sürgős beavatkozás nem történik, a suvadás hamarosan eléri a kultúrházat, az Új Vár Klub épületét és a műemlék templomot is.


Ember, küzdj!

"Hiszem, hogy ennek a környéknek lesz felemelkedése" – mondja minden nehézség ellenére a lelkésznő. Mi pedig a parókia tornácán ülve, élményeiket és terveiket hallgatva, hiszünk nekik. Tíz éve szolgálnak Abaújvár, Pányok és Zsujta gyülekezeteiben. A megújulás igazi motorjai ők. Evangelizációt szerveznek, bekapcsolódnak a falvak életébe, az idei Szeretethíd keretében a földvárat csinosították. Majd folytatja: "Az Úr áldása rajtunk van, példánk ragadós."

Néhány éve alakult az Abaújvár Jövőjéért Egyesület, célja a vár megmentése, hagyományápolás. Az egyesület hozta létre az Új Vár Klubot, hogy a fiatalok találkozhassanak valahol. „Összefogásból teremtettük meg, gyakorlatilag nulla forintból” – mondja Mestellér János, az egyik tag. A katasztrófa okán pedig gyűjtést szerveznek a károk rendbehozataláért.
"Egymásra vagyunk utalva – folytatja felesége gondolatát Tóth István. – Olyan helyen élünk, ahová más kirándulni jár. De ha boldogulni akarunk, össze kell fognunk. Együtt sokkal többre jutunk."

A lelkészházaspár tele van tervekkel: szeretne egy közösségi épületet és egy konferenciaközpontot is létrehozni Abaújváron. Ezzel munkahelyeket teremtenének a faluban, és a fiatalokat is lefoglalnák. Pályázaton nyertek pénzt, de a templom felújítását is szeretnék folytatni. Ehhez lendületet ad nekik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által szervezett Jótékonysági bál a sanyarú sorsú műemlékekért, melynek bevétele egy műemlék felújítását segíti. A végső győztesről a vendégek szavaznak. „A bál során a jelölteknek módjuk van a bemutatkozásra” – árulta el Okrutay Miklós, az egyik szervező. „Idén ebben az abaújváriak kiemelkedtek a pályázók közül, színes, középkori forgataggal idézték meg a pusztuló freskó készítésének korát, egyszersmind olyan közösségi összefogásra mutatva példát, ami nem csupán a báli támogatással megújuló freskótöredék, hanem a teljes templom helyreállításának záloga lehet.”


A vonaton

Már Budapest felé utaztunk a vonaton, elhagytuk Füzesabonyt is, de gondolataink nem bírtak elszakadni Abaújvártól. Ebben a nehéz helyzetben lévő faluban tapintani lehetett, hogy valami mozgásba lendült. Abaújvár drámai hős. Vagy diadalmaskodik a nehézségek felett, és akkor felvirágzik, vagy tragikusan elbukik. Hogy hová fejlődhet a falu, az a lakóin is múlik, hisz életet csak ők vihetnek bele. De a süllyedéstől szélesebb körű – állami és civil – összefogásnak kell megmentenie, mert az abaújváriaknak nincs pénzük, hogy a suvadást megállítsák. Ők mégsem félnek, hogy a falu eltűnik a történelem süllyesztőjében, mert hitük szerint Istenben bíznak.

Feke György

(A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2010. július 18-i számában.)

 

Pontos idő Abaújváron
 
Közösség


 
Csevegő
Mi jár a fejében?
 
;)

A nap vicce
 
Látogatottság:
Indulás: 2007-09-15
 
Látogatók világszerte

free counters
Számláló indult: 2011. IX.

 

Abaújvár Jövőjéért Egyesület
Abaújvár honlapja - alapítva: 2007. IX. 15


A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.