Abaújvár Jövjéért Egyesület honlapja

Községünk története


 
1%

Tisztelt adózó!

Kérjük támogassa az Abaújvár Jövőjéért Egyesületet adója 1%-ával!

Adószámunk: 

18449936-1-05 

Köszönjük!

 
Honlap ajánló

 

 

 
Naptár
2021. Május
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
10. XII. Déli harangszó

Déli harangszó


A déli harang szavát hamarosan az egész Kárpát-medencében a mi templomunk tornyából fogják meghallani a magyarok.

Nemrégiben a Magyar Rádió munkatársai jártak Abaújváron, akik szalagra vették a református templomunk harangjának kongását. A pontban délben a Kossuth rádióban elhangzó harangzúgással bizonyára mindenki találkozott már. Aki eddig is hallgatta a legnépszerűbb közszolgálati rádió Déli Krónikájának adásait, az december 13-án (hétfőn) és 18-án (szombaton) jól figyeljen majd, mert ismerős kondulásokkal találkozhat. Ezeken a napokon ugyanannak a harangnak a szavát hallhatja majd a határainkon túl is számos helyen fogható Kossuth rádió hallgatósága, amelyikét mi is hallhatjuk minden vasárnap délelőtt.


De miért szól a harang?

 A közhiedelemben úgy él, hogy a harang délben értünk magyarokért szól. A nándorfehérvári diadal emlékére rendelte el a pápa, hogy a világ összes keresztény országában minden nap megszólaljanak a harangok, emlékezve ezzel Hunyadi János és a várvédők győzelmére, amely nem kis dolognak számított akkoriban. Ez igaz is, meg nem is.

III. Callixtus pápa volt akkoriban a katolikus egyház feje, aki látva a félelmetes török előretörést kampányolni kezdett a keresztény Európában az oszmán hadak megfékezése végett. Ez a vállalkozása nem volt túl sikeres, legalábbis abban a tekintetben nem, hogy nem gyűlt zászlaja alá az áhított hatalmas keresztes sereg, mellyel ki tudta volna űzni a törököt a kontinensről. Ám a pápa nem adta fel. 1456. június 29-én imabullájában elrendelte, hogy szerte a keresztény világban „egy vagy több zengő haranggal, hogy jól hallhatók legyenek, félórás időközönként háromszor harangozzanak minden egyes nap, s akkor ki-ki az Úr imádságát (…) háromszor mondja el”. A katolikus egyház feje így akarta felhívni a figyelmet a török veszélyre.

Itt törtek össze rabigát Hunyadnak karjai
 

Hunyadi János szobra a budai várban

Pár nappal ezen rendelete kiadását követően a roppant török fősereg megkezdte Nándorfehérvár ostromát. Azonban olyan történt, amelyre a világ nem számított. A szultán foga beletört Hunyadi páncéljába, és az oszmánok vert haddal kullogtak el Fehérvár alól. Ez hatalmas szenzáció volt akkoriban, és a győzelem híre hamarabb végigsöpört Európán, mint ahogy a jóval korábban kiadott pápai rendelet megérkezett a keresztény városokba. A győzelmeket egyébként is harangzúgással volt szokás jelezni akkoriban, így az emberek a nándorfehérvári diadallal azonosították a felkonduló harangokat. 

Mikor a pápa értesült a nagy győzelemről, elrendelte hogy az a nap a keresztények ünnepnapja legyen. 1500-ban a diadal 44. évfordulóján VI. Sándor pápa megújította elődje bulláját, és elrendelte a keresztény országokban a déli harangszót.

Hát ezért szól a harang.


 

 

3 hozzászólás
Idézet
2010.12.15. 09:50
MestiJani

A másik harang is megvan. 

Csak az újságíró elnézte a dolgot. Előfordul az ilyen.  

Idézet
2010.12.14. 17:15
Szabó József

Én ugy tudtam 2 harang lakott a templom toronyban Mi történt a másik haranggal?

Idézet
2010.12.14. 07:30
benedek peter

http://www.ketesaruk.hu/ketesaruk_videoteka/money-fix---megdobbento-film-a-penz-illuzio-rabsagarol-
http://www.viddler.com/explore/shigemori/videos/6/
http://www.kekfrank.hu/letoltes/varga_istvan_piacgazdasag_kapitalizmus_nelkul.html


http://www.eleg.hu/index_play.html

http://www.falura.hu/
Hívja fel ismerőse figyelmét
Ébesszük rá a világot magunk körül a problémák létezésének okaira és hogyan lehet valóban megoldani őket egyszer és mindenkorra.
Kérjük másoljátok, osszátok meg, népszerűsítsétek és támogassátok ezt a videót. Terjesszük és informáljuk a világot!

http://www.ketesaruk.hu/ketesaruk_videoteka/money-fix---megdobbento-film-a-penz-illuzio-rabsagarol-

Money Fix - Megdöbbentő film a "pénz illuzió" rabságáról
2010. november 23. - 4 hozzászólás
Keresőszavak: Életközösség egyensúlya, Globális válság, Globalizmus, Ökológia, Ökológiai Gazdálkodás

Csak Gondolkodni képes Nézőinknek ajánljuk - különös tekintettel eladósodott honfitársaink százezreire!

Egy megrendítő és leleplező élmény a mai modern "pénz" emberiséget elpusztító jövőjéről, és a megoldásról is!

Lehet e ma újból humán-ökológiailag önfenntartó szerepe a pénznek? És milyen pénz az? No, erről szól a film. Erről is.

 Van tehát megoldás! - És ha volt türelme Önnek is megnézni e megrázóan őszinte filmet, akkor már egy lépést meg is tett érte...

A megoldás pedig a pénz eredeti - még a természeti folyamatokkal összhangban lévő - szerepének visszaállítása. A pénz ma nem csereeszköz. A MAI Pénz összeomlana, ha mindenki vissza tudná fizetni az adósságát.

A pénz ma nem más, mint kamat-virtualizáció! Valaha a pénz a kölcsönös emberi tevékenység egyenlegét volt hívatott szolgálni.
http://www.ketesaruk.hu/ketesaruk_videoteka/money-fix---megdobbento-film-a-penz-illuzio-rabsagarol-
Videótalálatok a következőre: a pénz mint adósság
http://www.viddler.com/explore/shigemori/videos/6/

A magánbankrendszer által előállított pénzkínálat segítségével koncentrálódik a vagyon és a hatalmi befolyás. Eddig is háztartásonként évi 1MFt-nyi értéket adtunk át a bankrendszernek azért, hogy a pénzkínálatot (=jeleket) előállítsa. Ez nagyrészt a magasabb árakban és alacsonyabb bérekben bújt meg - a legtöbb ember számára nem érthető, de nagyon is érezhető módon - kisrészt pedig az adókban jelent meg. Most éppen súlyos gazdasági válságot okoz (aminek még éppen csak az elején vagyunk). A szükséges pénzkínálatot kb. 1/100 ennyiért létre tudjuk hozni. Ráadásul ez a válság egyetlen érdemi kezelése, ami a környezeti és társadalmi érdekeket figyelembe veszi. Az állami látszatkezelés (lásd "Válságkalauz") a figyelmet a probléma gyökeréről elterelni igyekszik, és "megoldása" (mely folytatja a kamattámogatásos baromságot) a további hatalom és vagyonkoncentrációt szolgálja - ami más szavakkal: a társadalom még súlyosabb kiszolgáltatottsága
A harmadik probléma a tömegmanipuláció. A média és az oktatás manipulációja tette lehetővé, hogy hibás magyarázatokkal elterelje a lényegről a figyelmet, és a pénzoligarchia hatalmának (= a társadalom kiszolgáltatottsága) növekedése felé vezető irányba állítsa a politikai / közösségi / viselkedési / tudományos folyamatokat

. Terjesszük és informáljuk a világot! . Terjesszük és informáljuk a világot! . Terjesszük és informáljuk a világot! . Terjesszük és informáljuk a világot! . Terjesszük és informáljuk a világot!
http://www.falura.hu/
http://www.zeitgeisthungary.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=7

Új mûfajjal jelentkezik Az EzVanKiadó. Ghislaine tanácsára elkészíttettük A Pénz Mint Adósság címû film magyar változatát. A kanadai festõmûvész és videografikus Paul Grignon alkotása a pénz keletkezésének eddig nagyon gondosan eltitkolt mechanizmusát mutatja be

 

Pontos idő Abaújváron
 
Közösség


 
Csevegő
Mi jár a fejében?
 
;)

A nap vicce
 
Látogatottság:
Indulás: 2007-09-15
 
Látogatók világszerte

free counters
Számláló indult: 2011. IX.

 

Abaújvár Jövőjéért Egyesület
Abaújvár honlapja - alapítva: 2007. IX. 15


A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.